Tuesday, November 20, 2012

Misi dan Cabaran Menyusukan Bayi ke-2

Salam dan hai readers,


Menyusukan bayi baru lahir sehingga 2 tahun memang bukan perkara mudah dan tidaklah terlalu menyusahkan. Bagi Azu, itu cabaran terhebat Azu sebagai ibu di saat Azu berniat ingin menyusukan/ BF bayi ke-2 Azu setelah misi gagal dengan anak pertama Azu.~Takmo misi gagal buat kali ke-2!

Kini, di usia baby 2 bulan lebih, hari-hari Azu tanamkan dalam fikiran Azu yang BF baby merupakan proses semulajadi dan ia seharusnya lebih mudah bukan? Bila tengok anak pertama Azu, Aijaz dengan susu botolnya di usia 2 tahun lebih..betapa tebal rasa kasihan Azu padanya kerana Aijaz tak dapat menikmati susu ibunya sehingga 2 tahun. Betapa susahnya kami terpaksa ke hulu ke hilir dengan beg berat berisi bekas air panas, bekas susu formula dan botol yang perlu sentiasa distril demi hanya untuk Aijaz. Ruginya kan~

Apa sahaja cabaran kali ini, misi Azu ingin BF si kecil akan diteruskan walau terpaksa menghadapi pelbagai masalah. Masalah yang sering Azu hadapi;

Kedudukan Mulut Bayi ketika BF

Memang kalau boleh nak elak setiap masalah terutamanya ketika BF kan si kecil, tapi nak tak nak, terpaksalah menghadapinya dengan tenang. Azu tak boleh lupa saat Azu mula atau pertama kali BF baby Aidi. Azu rasa sakit dan ngilu. Bila Azu periksa balik, rupanya mulut baby tak meliputi kawasan aerola. Patutlah sakit!

Nipple/ Puting Merekah

Inilah punca utama Azu stopkan BF Azu untuk anak pertama Azu, Aijaz iaitu bila puting/ nipple merekah. Azu tak tahu nak buat apa bila rasa sakit ketika tu. Bila sakit rasa nak demam pun ada. Nak bubuh krim pun takut sebab kelihatan berdarah sedikit di kelilingnya sampailah Azu decide nak stopkan BF Azu untuk baby Aijaz dulu. Sekarang, bila nampak je nipple nak merekah, Azu cepat-cepat sapukan tempat merekah tu dengan sedikit susu Azu dan dianginkan..dalam rumah je ok~

Baby Lelaki Minum Susu Banyak

Azu sangat mengakuinya! Bayangkan Azu menyusukan baby Aidi di sebelah kanan cik 'B' selama 20 minit, pastu tengok muka baby cam tak puas lagi. Pass ke cik 'B' kanan pulak 20 minit. Tengok cam tak puas jugak beralih lagi ke cik 'B' kanan 20 minit, barulah nampak si kecil tu tertido dengan lena. Isk, sejam jugaklah cuba dan berusaha mengenyangkan baby boy Azu tu. 

Penyelesaian~ Kerap Pam dan Minum Banyak Air

Terfikir jugak cukupkah susu Azu ni? Aliran susu perlahan sangat agaknya..? Isk, semua tu kalau difikirkan memang buat Azu buntu. Mengikut pembacaan Azu, Azu perlu cuba untuk mengosongkan payudara sebaik mungkin. Mengosongkan dengan cara mengepam lebih kerap dan minum lebih banyak air sehingga 3 liter banyaknya. Emm..banyak tu kan~

Bila dah lama sangat ambil masa untuk BF kan baby, mulalah terbayang dan terfikir bila nak basuh baju, bila nak masak, bila nak sapu sampah. Tapi Azu masih gagahkan diri untuk buat semua kerja-kerja rumah terutamanya ketika baby Aidi tertidur walaupun hanya beberapa minit! Alhamdulillah bila en hasben sangat memahami, tetap menolong walaupun balik keletihan bila seharian bekerja. Terima kasih abah Aijaz n Aidi!

Rasanya setakat itu je untuk kali ni walaupun banyak lagi cerita Azu nak kongsi dengan kawan-kawan pembaca semua. Ingatan untuk diri sendiri, Azu akan tetap BF baby Aidi kerana ingin memberi yang terbaik untuknya dan bukanlah semata-mata Azu ingin kurus~ehh kesitu pulak kan..hehe..dan tetap akan membaca dan menambah ilmu sebanyak-banyaknya demi misi BF untuk anak-anak tersayang! Harapan dan doa seorang ibu~amin

Terima kasih kerana sudi singgah di BamBam2u. Salam Sayang!

Thursday, November 15, 2012

Tali Pusat Bayi Baru Lahir Lambat Gugur?

Salam dan hai readers,



Semua ahli keluarga Azu risau bila tali pusat baby Aidi masih belum tertanggal walaupun dah 7 hari. Masa Aijaz baby dulu, tali pusatnya gugur pada hari ke-7. Itu pun dah kira lambat sebab takde pon adik beradik Azu yang baru lahir lambat tertanggal tali pusatnya. Semuanya awal dalam 2-6 hari je.

Macam-macam lah Azu dengar tanggapan orang-orang tua terutamanya mak Azu lah bila bayi lambat tertanggal tali pusat. Salah satu tanggapan yang paling glamor ialah baby tu nanti akan jadi degil, tak dengar cakap. Mak bidan yang mengurut Azu pulak menambah baby ni mungkin nanti degil, bila disuruh apa-apa..anak tu akan buat tak tahu je. Tapi, bila mak bapaknya tua nanti, dialah anak kita yang akan menjaga kita di kemudian hari. Entah boleh percaya ke tidak, Azu dengar je, tapi tak boleh nak mengiyakan semua tu kan.

Opss, berbalik kita kepada masalah kita. Awalnya, Azu pakai antibax warna putih dari farmasi sebab antibax pink yang hospital bagi tercicir lepas discharge. Kata orang, antibax warna pink lagi kuat dari warna putih. Bila tau je pasal tu, cepat-cepat suruh hasben beli yang warna pink punye. Tapi itu selepas 7 hari la.

Hampir semua pantang larang dalam bab penjagaan tali pusat baby ni Azu ikut termasuklah bila mandikan baby jangan dikenakan air pada tali pusatnya, sapukan tali pusat tu dengan antibax yang banyak~biar melimpah-limpah, lepas tu keringkannya tanpa mengikat tali bengkung baby~logiknya ia perlu dianginkan supaya cepat kering dan pastikan tangan kita sentiasa bersih dari kuman. Entahla, ikut punya ikut..tali pusat baby Aidi luruh juga pada hari ke 19. Pengsan Azu tunggu saat tu~adoii

Nasib baik masa tu opahnya ada kat rumah. Lega rasanya macam dapat bonus ja. Mak Azu apalagi tumbuk lada hitam dan masukkan sedikit ke dalam pusat baby Aidi dan disapukan minyak gamat. Logiknya supaya perut baby tak mudah kembung dan tidak menonjol ke depan. Oh yeke?  Em, lagi satu yang menakutkan Azu, nampaknya tali pusat baby Aidi tak tanggal sepenuhnya kerana terdapat lebihan tali pusat yang menghubungkan antara pusatnya dan tali pusat yang terkepit tu. Masih nampak bernanah dan berdarah. Risaunya kalau-kalau ada jangkitan kuman. Azu terus call klinik. Kata nurse, itu perkara biasa dan katanya Azu masih perlu sapu antibax sehingga lebihan tadi kering sepenuhnya dan ia pasti tertanggal sendiri.

Alhamdulillah, semuanya seperti yang dijangka. Nanah tiada lagi dan pusat baby Aidi pulih seperti biasa. Oh, Azu jugak letakkan kepit tali pusat baby Aidi bersama-sama kepit baby Aijaz. Kata mak Azu supaya dua beradik tu takle bergaduh selalu. Hehe. Azu ikut je walaupun Azu masih tetap meraguinya. Kata mak, ikut je;)

Itu saja buat kali ini, dah banyak sangat entry pending untuk tatapan semua. Terima kasih kerana sudi membaca entry BamBam2u kali ni. Salam sayang!

Wednesday, October 3, 2012

Teknik Berkesan Sendawakan Bayi Baru Lahir

Salam dan  hai readers,



Bukan mudah nak sendawakan bayi baru lahirkan? Itu masalah yang Azu alami dengan baby baru Azu, Aidi Nafeez. Bila dengar ramai bayi-bayi di bawah jagaan taska meninggal akibat tersedak susu membuatkan Azu sangat risau. Ya tuhan, lindungilah anakku~doa ibu selalu dimakbulkan kan..amin~

Selalunya lepas Azu susukan Aidi, Azu cuba sendawakannya dengan pelbagai cara tapi tak berkesan langsung. Mungkin cara Azu salah atau ada cara lain yang lebih baik? Setahu Azu, sendawakan atau "burp" baby ni sangat membantu bagi mengelakkan baby tidak menghirup udara dari botol ataupun baby minum air susu ibu (ASI).

Tambahan pula, baby bawah 5-6 bulan ni memang tak pandai lagi meludah dan selalunya suka menyimpan ludah atau kahak dalam mulutnya. Azu terbaca satu artikel menarik tentang teknik berkesan sendawakan baby kecil ni. Satu peluang besar untuk Azu membetulkan teknik Azu yang kurang berkesan. Manalah tahu, berkesan jugak untuk ibu-ibu di luar sana yang alami masalah yang sama macam Azu~

Teknik SENDAWAKAN BABY KECIL

1. Meniarapkan baby di mana perut baby di atas riba anda, pegang kepalanya dengan sebelah tangan lalu tepuk belakang badannya dengan tangan yang lain.

2. Pegang bayi menghadap dada anda berhampiran bahu. Gunakan satu tangan untuk menyokong kepalanya dan satu tangan lagi untuk menggosok belakangnya.

3. Sekiranya bayi sudah mampu mengangkat kepalanya, tegakkan badan baby dan menghadapkan bayi ke luar anda. Kemudian beri sedikit tekanan lembut kepada perut baby ketika anda berjalan di sekeliling bilik bersama baby.

Alhamdulillah, teknik-teknik di atas terutamanya teknik ke-2 memang banyak membantu baby Aidi 'burp' selepas kenyang minum ASI. Pengalaman Azu masa baby Aidi dimasukkan ke Wad Nurseri di hospital selepas bersalin dulu, Azu nampak nurse atau pembantu perubatan turut menggunakan teknik ke-2 untuk sendawakan baby. Terkejut jugak Azu bila nampak nurse tu tepuk belakang baby-baby di situ agak kuat tapi mungkin itu cara terbaik dan prosedur mereka yang terlatih disana.

Sistem usus baby usia bawah 6 bulan biasanya masih belum lagi matang, jadi proses sendawa pada baby sangat penting bagi mengelakkan baby tercekik. Selagi Azu tak 'burp' kan baby Aidi, memang buat Azu sangat risau tapi kadang-kadang tu memang tak berjaya, tapi jangan risau je ibu-ibu semua. Selagi anak kita  nyenyak tidur, tidak meragam, selesa dan sihat..itu tandanya baby kita sihat. 

Ha, satu lagi peringatan untuk ibu-ibu tersayang. Perkara penting yang perlu diambil berat ketika baby kita batuk atau tersedak dari tidurnya, atau menangis dengan kuat, angkat baby cepat-cepat dan tepuk belakangnya sehingga baby 'burp'. Itu tanda menunjukkan baby kita mungkin tak selesa di tekak atau mulutnya. Itu jugak yang Azu selalu buat kalau 3 teknik di atas tak menjadikan baby aidi 'burp' lepas kenyang. Kalau baby tak 'burp', tu tandanya baby nak bermanja, suruh diangkat..hee

Selamat mencuba ibu-ibu semua! Salam sayang dari Bambam2u~

Sumber: pregnant.thebump.com, Paula Kashtan 
              Babycenter

Thursday, September 27, 2012

Risau Bila Baby Usia Sebulan Tak Berak 6 Hari

Salam dan hai readers,

~hasil air susu ibu, berak sampai bocor~

Genap baby Azu sebulan pada 24 Sept yang lepas, seperti biasa Azu check-up baby baru Azu, Aidi Nafeez di klinik berhampiran. Sebenarnya tengah risau bila baby dah 6 hari tak berak. Sebelum tu, hari-hari berak. Semua simptom Azu dah periksa si baby termasuklah perut kembung ke, menangis malam ke, tak mahu menyusu ke...semuanya bukan. Habis tu ape ye?

Azu ni kalau dah risau semua orang Azu tanya terutamanya mak Azu. Kata mak, walaupun bagi susu ibu kena sulam (disertakan) dengan air masak. Emm, Azu tak setuju tapi jawab iye je kat mak. Mak kan, biasalah~Setahu Azu, baby bawah 6 bulan, makanannya hanya air susu ibu. Jelas kan?

Bila nurse tengok baby Aidi, katanya baby Azu nampak kuning sebab bila ditekan-tekan kulitnya, nampak sedikit kuning. Azu tak sangka pulak baby sebulan masih ada jaundis ke? So, nurse decide baby Aidi dicucuk untuk melihat tahap jaundis baby. Dapat je result memang ada sedikit kuning tapi sangat rendah. Doktor kata itu perkara normal bagi baby sebulan dan tak perlu datang semula. Tak puas hati lagi, Azu search google, kemungkinan baby alami "breastfeed jaundis". Azu terjumpa artikel ni yang memberi kepastian yang susu ibu bukanlah punca utama atau hal ini jarang-jarang berlaku penyebabnya baby mengalami jaundis. Sekiranya berlaku, boleh merujuk doktor untuk diagnosis selanjutnya.

"Breastmilk jaundice is normalRarely, if ever, does breastfeeding need to be discontinued even for a short time. There is not one bit of evidence that this jaundice causes any problem at all for the baby. Breastfeeding should not be discontinued "in order to make a diagnosis".

~www.Breatsfeeding.com

Nasihat doktor pada Azu, biarkan saja baby tanpa diberi sebarang ubat. Azu tanya nak tunggu sampai bila baru nak jumpa doktor semula kalau baby Aidi tak berak-berak. ~Azu ni memang sangat risau, semua benda nak tanya kan? Itulah Azu dan Azu rasa semua ibu-ibu macam tu jugakkan?

Esok harinya, baby Aidi macam tak selesa, asyik menangis dan mintak disusukan lebih dari hari-hari biasa. Azu pelik jugak tapi dengar jugak baby kentut-kentut dengan harapan baby Aidi akan berak. Awal petang tu, kedengaran bunyi berak yang dah lama Azu tak dengar dari baby Aidi. Haa, berak jugak akhirnya. Sampai bocor CD yang dipakai si baby Aidi. Berhasil jugak walaupun tanpa bantuan ubat. Tapi, senaman kayuhan kaki untuk baby tu memang menjadi jugak pada baby Aidi untuk membantu dia berak. Alhamdulillah, lega rasanya buat ummie Aidi tidur lebih lena malam tu.

Salam sayang untuk semua pembaca BamBam2u. Terima kasih kerana sudi singgah~

Sumber:

Tuesday, September 4, 2012

Detik Kelahiran Baby Boy Kedua

Salam dan hai readers,



Sudah lama tak update, namun rasa rindu mengatasi segalanya untuk update di blog kesayangan Azu ni. Kelahiran baby boy Azu yang kedua pada tanggal 24 Ogos 2012, Jumaat yang lepas membuatkan si ummie sibuk menjaga si kecil yang baru mengenal dunia ni~

Sepatutnya due 31 Ogos tapi nampaknya baby dalam perut dah tak sabar menjenguk dunia. Syukur alhamdulillah, doa Azu berharap agar baby lahir selepas raya, lepas opah balik umrah termakbul juga. Malam tu sempat lagi pegi open house di rumah cousin Azu. Makan yong tau foo + maggi sup. Nyum nyum memang sedap bila yong tau foo kegemaran dimakan bersama maggi~1st time makan dengan maggi tau!

Tetiba rasa sesuatu yang pelik keluar..bukan air kencing tapi seakan air keluar secara tiba-tiba. Azu rasa air ketuban dah leaking..Opss masanya hampir tiba. Dah habis sembang, bersalaman di hari raya dengan tuan rumah, Azu terus ajak hubby ke hospital berhampiran.

Bila nurse dengar Azu complain leaking, terus kena admitted. Bila periksa bukaan. Azu dah 1cm!Isk sakit tidak, rasa sakit perut pun tidak. Tak macam turun darah masa bersalin Aijaz dulu, sakitnya bukan main walaupun dah 2cm. Suka tak suka, sakit tak sakit, admitted lah Azu dengan hati yang tabah.. Takut bukan main-main ni.huhu..

Admitted 12 tengahmalam, 3 pagi dah keluar darah pulak. Sakit dah mula terasa. Tapi tetap lega bila masih boleh tidur sehingga dikejutkan nurse untuk diambil tekanan darah jam 5.30 pagi. Terus inform nurse dan Azu diberitahu akan diperiksa doktor pagi ni. Bila diperiksa, kata doktor Azu leaking lebih 24 jam. So, Azu terpaksa diinduce untuk mengelakkan jangkitan kuman dalam rahim kerana air ketuban dah pecah awal.  Kata doktor lagi, 8 dari 10 pesakit yang kena induce akan bertindakbalas terhadap ubat induce yang diberi. Sekiranya tak berkesan, Azu bakal kena caeser/ bedah. Isk, risau sungguh bila dengar bab-bab bedah ni. Mintak dijauhkan~

Bila diinduce jam 10pagi, Azu terpaksa berpuasa dan tak boleh makan apa-apa dalam tempoh 6 jam sehinggalah jam 4 petang. Lapar bukan main lagi disamping menanggung sakit yang semakin kerap 10 ke 5 minit sekali dan berterusan. Rasa nak panggil je doktor yang lalu lalang kat situ, tapi bersabarlah kejap. Nurse yang ambil tekanan darah memeriksa tekanan kontraksi di mesin bersebelahan Azu terkejut dan segera memaklumkan doktor. Azu terus diperiksa bukaan vagina dan didapati dah 4cm rupanya!

Syukur alhamdulillah. Tak henti-henti syukur Azu kerana baby dalam perut Azu respon pada induce yang diberikan. Lega rasanya bila tau Azu tak perlu dibedah. Azu bersama seorang lagi pesakit akan dimasukkan terus ke labor room kerana masing-masing dah 4cm!

Kami dimasukkan ke labor room yang bersebelahan. Menahan kesakitan kali ini memang di luar jangkaan. Emm..lagi sakit berbanding deliver Aijaz dulu. Hubby Azu boleh menemani Azu setakat tiba masa untuk melahirkan baby je. Kena keluar bila tiba masa deliver baby. Polisi hospital agaknya. Takpelah yang penting semua selamat. 3 jam menahan sakit, tepat jam 8.07 malam alhamdulillah lahir juga seorang bayi lelaki yang badannya sangat merah lalu diletakkan di atas dada Azu. Terasa geli bila tangan dan kakinya di gerak-gerakkan namun kesakitan tadi hilang terus dari ingatan.

Kegembiraan dan kelegaan seorang ibu terungkai juga buat kali ke-2 melahirkan baby boy. Syukur alhamdulillah kerana dimudahkan urusan Azu sepanjang kehamilan dan saat-saat kelahiran baby ini. Terima kasih atas doa keluarga serta kawan-kawan dan pembaca BamBam2u..

Salam sayang untuk semua~

Thursday, August 2, 2012

Tips Mengatasi Sukar Tidur Ketika Hamil

Salam dan hai readers,


Pernah mengalami masalah tidur? Mungkin hampir semua orang pernah mengalaminya tetapi masalah tidur ketika hamil selalunya lebih sukar dan bukan mudah untuk mengatasinya termasuklah diri Azu sendiri. Sebelum hamil, Azu mengaku yang Azu amat mudah tidur, asalkan ada bantal je terus lelap tetapi sejak hamil Trimester ke-3 ni makin tak lena rasanya mungkin kerana tidak selesa berpunca dari perut yang semakin berat. Eh, berat ke?

Punca Sukar Tidur

Sukar tidur, kurang tidur, tidur mudah terganggu, sukar mendapat tidur yang terbaik semasa hamil adalah perkara biasa. Kata orang, kita tidur tidak semestinya bayi dalam perut turut tidur. Masa inilah si kecil ligat membuat pelbagai aksi akrobatik, berpusing, berguling, mengeras dan macam-macam lagi sampai membuatkan kita kurang selesa dan selalunya hampir sesak nafas terutamanya di Trimester ke-3. Maklumlah, masa inilah bayi dalam perut kita ni nak beraksi bila kita sibuk bekerja di siang hari. Kesian kan, dahla ruang makin kecil..nak bermain pun kena pilih waktu paling sesuai iaitu waktu malam!

Masalah Sukar Tidur

Ingat tak dulu di Trimester pertama, tidur kita sering terganggu dek rasa ingin buang air kecil dan masalah muntah yang keterlaluan? Toiletlah jawabnya! Trimester kedua pula sering terasa lapar di malam hari. Penyelesaiannya, roti dan air masak memang dah standby dalam bilik! 

Ha, sekarang bila tiba Trimester ke-3 masalah makin rumit bila perut membesar. Tetiba rasa lenguh mengiring di kanan, teringin nak mengiring ke kiri pulak. Begitulah sebaliknya. Memang berat dan tidak selesa nak beralih perut tu terutamanya masa bayi dalam perut ni mengeraskan badannya~bersenam kot? Belum lagi rasa kejang kaki, mau keras je kaki tu tak mahu digerakkan. Rasanya, bak urat tegang dari hujung betis ke pergelangan kaki. Bila en husben urut-urut dan ditolaknya tapak kaki Azu ke atas dan ke bawah, baru lega rasanya!

Kerap kencing turut menjadi masalah utama. Pantang minum air banyak sikit sebelum tidur, pastinya Azu terbangun 2-3 kali ke bilik air. Tips dari pembacaan Azu, katanya jangan minum air banyak-banyak sebelum tidur, tapi kita dahagalah…isk tak tahan nak tunggu esok pagi baru nak minum air kan?~Selalunya masa ini rahim kita mendatar dengan pundi kencing kita, oleh itu memang sukar pundi kencing mampu menahan air dalam tempoh yang lama!

Tips Mengatasi Sukar Tidur

a. Tidur di Posisi yang Betul iaitu Mengiring ke Kiri – Boleh melancarkan peredaran darah kita. Jadi kita lebih mudah bernafas secara teratur walaupun kadangkala masih sesak nafas dari pergerakan aktif si kecil dalam perut~

b. Elakkan minum kafein sebelum tidur – Kafein dari sebarang bentuk ye, coklat di kedudukan paling bawahla pasal coklat sedap rasanya~hee

c. Minum air 6-8 gelas sehari dan kurangkan minum sebelum waktu tidur – Standby perut dengan air yang banyak kecuali hampir waktu tidur. Nanti letih korang nak ke tandas je kan~

d. Kerap bersenam terutamanya di awal pagi dan awal petang – Elakkan senaman yang aktif jika hampir waktu tidur. Ia akan membuatkan anda lebih aktif dan bertenaga. Jadi, bila masanya nak tidur?~

e. Makan makanan ringan sebelum tidur – Ia dapat mengelakkan kita terasa lapar di tengah malam nanti akibat lapar yang keterlaluan. Contohnya, biskut tenaga atau sekeping roti coklat. Nyum2~

f. Mandi Air panas sebelum tidur – Kesannya amat menenangkan dan buat tidur anda lebih lena.

g. Minta en husben mengurut – Selalunya memang amat menenangkan dan memudahkan tidur lebih selesa.

h. Jangan biarkan suhu bilik terlalu panas – Pasang kipas atau aircond dan apa saja yang boleh membantu. Maklumlah, masa ini memang suhu badan naik dan peliknya kita seorang je yang panas, en husben pun releks je kesejukan. Isk-isk~

Semoga tidur kita lebih lena ye kawan-kawan pembaca. Terima kasih kerana sudi singgah di BamBam2u. Salam sayang!!

Sumber: Parenthots

Wednesday, July 25, 2012

Kebasnya Tangan bila Sindrom 'Carpal Tunnel' Melanda Wanita Hamil

Salam dan hai readers,


Baru terbaca artikel ini dari salah satu buku yang Azu pinjam iaitu Sindrom 'Carpal Tunnel' atau Kebas pada tangan yang sering berlaku pada ibu hamil termasuklah kepada Azu sendiri.

Simptom 'Carpal Tunnel'

Sejak Azu hamil di Trimester ke-3 ni, Azu sering alami kebas-kebas di jari-jemari terutamanya bila bangun dari tidur. Maklumlah, tidur di usia kehamilan sekarang memang amatlah kurang selesa. Kadang-kadang tidur atas sofa mengadap tv sampai ke tengah malam. Terjaga je, tengok tangan dah terjuntai ke bawah menghampiri lantai. Start nak angkat tangan tu dahla lenguh semacam, lepas tu jari-jemari halus ni~isk..halus kononnya~ rasa kebas sungguh.

Nak taknak mesti bangun jugak, jari-jemari Azu tu Azu tegangkan dengan sekuat hati. Opps, sangatlah sakit sebenarnya tapi tindakan tu kadang-kala di luar kawalan Azu sendiri. Baru bangun tidur kan, mesti rasa cam mamai, mata separuh buka je, pastu jari-jemari rasa kebas macam susah nak dibuka. Azu pun apa lagi, buat senaman ringan sikit untuk melonggarkan sendi-sendi yang kebas ni dengan mematahkan jari-jemari ni ~opss bukan patahkan tapi meliuk lentokkan jari sampai bunyi, jadi kuranglah sikit kebasnya. Aktiviti ni Azu buat sejak bujang lagi, tapi masa tu tak kebas pun, cuma lenguh-lenguh je.


Tak terkecuali, sindrom ini juga boleh berlaku semasa memegang objek seperti telefon, surat khabar dan juga memegang stereng ketika memandu!

Punca Sindrom 'Carpal Tunnel'

Secara saintifiknya, keadaan ini berlaku kerana pada bahagian sendi di pergelangan tangan terdapat satu terowong di mana terletaknya saluran darah serta saluran saraf yang memberikan rasa pada kawasan tangan. Apabila berlaku bengkak air (water retention), kawasan ini akan sempit dan saraf 'median' yang menyarafi bahagian tangan akan tertekan sehingga menyebabkan kekebasan pada kawasan tangan.

Selain terjadi kepada wanita hamil, atas faktor keadaan kesihatan yang tertentu juga boleh terjadinya simptom ini iaitu perubahan hormon seperti gangguan tiroid, obesiti dan mereka yang menggunakan pil perancang keluarga.

Rawatan Sindrom 'Carpal Tunnel'

Gejala ini akan hilang selepas bersalin berikutan surutnya bengkak pada seluruh tubuh. Dalam sesetengah keadaan di mana kekebasan menjadi sangat teruk, pembedahan kecil boleh dilakukan pada bahagian sendi pergelangan tangan. Pembedahan? Isk..ngeri kan tapi kalau dah teruk sangat, sanggupkan aje kan~

Tips untuk ibu hamil yang mengalami Sindrom 'Carpal Tunnel'

Sekiranya ibu-ibu hamil tadi termasuklah Azu mempunyai sedikit masa sebelum ke tempat kerja, gantungkan kedua-dua tangan kita supaya berada di atas daripada kepala. Ini akan menyebabkan air turun ke bawah mengikut prinsip graviti. Ini akan mengurangkan bengkak pada pergelangan tangan dan secara tidak langsung akan mengurangkan tekanan pada saraf. Eh, rasanya inilah senaman yang Azu selalu buat bila lenguh-lenguh menaip depan komputer...emm memang berkesan bila lenguh tadi berkurang! Cubalah ye kawan-kawan~


Okeylah, nak cari buku lain pulak. Mana tau ade artikel menarik untuk Azu kongsi bersama pembaca BamBam2u yang lain. Terima kasih kerana sudi singgah! Salam sayang~

Sumber:
Ibu Dibelai Anak Dibuai Untuk Semua, Dr Ariza Mohamed, Tahun 2008, m/s 131-132
Image: Google 
Utusan.com.my

Tuesday, July 24, 2012

Tompok Coklat Tapi Tak Sakit Ketika Hamil 30 Minggu

Salam dan hai readers,


Dah lama tak update entry BamBam2u. Bukan apa, bila seorang ibu terlalu risaukan kesihatan anak dalam kandungannya, macam-macam masalah difikirkan sampai tak boleh nak fikir benda lain. Hati memang exited nak update tapi..isk semua tu hanya alasan kan~senyum..

Apabila kehamilan Azu masuk minggu ke 30, satu malam tu Azu perasan ada tompok-tompok coklat keluar dalam 2-3 titik. Em, dalam hati dah risau sungguh. Takkan nak bersalin dah kot, baru 30 minggu. Nanti anak premature lah, kena ulang-alik hospital lah. Isk, risau itu sangat menyesakkan dada~Tapi lega, bila 2-3 jam lepas itu, tompok itu tak keluar lagi.

Esok paginya, tompok coklat masih ada 2-3 titik jugak walaupun sudah ditukar panty liner malam tadi. Tapi, seriuslah kawan-kawan memang tak rasa sakit langsung walaupun sedikit. Cuma risau dihati je semakin bertambah. Malam tu apa lagi, kebetulan en hubby balik rumah malam ni terus diajak pergi hospital. Tak mahu menanggung risau dan risiko buruk terjadi kepada si kecil dalam perut~Doa tak henti-henti sepanjang perjalanan dengan harapan si kecil dalam perut ni tak ada apa-apa bahaya yang menimpanya.

Lepas pendaftaran macam biasa, Azu diambil tekanan darah, air kencing seterusnya heart beat baby diambil oleh nurse bertugas. Tak lama menunggu, Azu dirujuk terus oleh doktor bertugas malam tu bertanyakan masalah Azu dan terus membuat scan ke atas baby. Kata doktor Cina tu, keseluruhan keadaan baby nampak ok tapi dia cadangkan Azu admit/ bermalam di hospital malam ni. 

Punca Tompokan Coklat

Katanya, kemungkinan masalah Azu berpunca dari plasenta previa/ Uri di bawah. Bila terkenang esok Azu perlu bekerja, Azu mintak datang semula esok. Tapi doktor pulak membantah. Katanya, jangan ambil risiko bila pendarahan terjadi, bayi mungkin lemas sekiranya terjadi tumpah darah akibat dari plasenta previa dan tidak sempat diselamatkan kerana Azu berada di rumah. Adoii, Azu tak boleh cakap apa dah..admit ajelah Azu ni..semuanya demi si kecil. Ummie dah tak peduli dah kepentingan ummie yang penting baby dalam perut ummie sihat~harap doa ibu ini sentiasa mendapat perhatianNya. Amin~

Azu diberi katil di ruang wad yang menempatkan 6 katil khas untuk golongan wanita hamil yang berisiko. Isk, berisiko ke Azu ni? Sempat Azu bersembang dengan seorang wanita hamil 34 minggu. Katanya, dari pagi sampailah petang dia rasa baby dalam perutnya kurang bergerak dan hampir setiap masa mengeras dan dia rasa tak selesa. Tekad pergi klinik selepas kerja, klinik terus cadangkan dia pergi hospital terus. Nak mandi tapi tuala, perkakas mandian semua dia tak bawak. Tak selesa nak tidur. Tak macam Azu, balik kerja tadi sempat mandi, makan dulu kenyang-kenyang baru datang hospital. Siap bawa barang-barang baby..isk manalah tahu kan, bila tiba masanya nanti. Maklumlah, pernah rasa pengalaman kena admit di hospital bukannya tempat yang selesa untuk makan dan mandi. Tengah syok-syok sembang dengan Zalina~tu nama dia, datang pulak nurse cina. Katanya, awak duduk sini untuk rehat dan tidur, bukan untuk sembang-sembang.. Isk, bila kena marah, terus baring tutup mata la~

Tepat 5.30 pagi, seperti biasa kami dikejutkan dengan kehadiran nurse untuk ambil tekanan darah Azu dan heart beat baby dalam perut. Lepas tu, Azu terus bangun ke toilet, alhamdulillah tompok coklat dah tak ada. Cari surau dan solat subuh tapi terjumpa nurse yang mula-mula ambil tekanan darah Azu. Azu tegur hai kat dia dan Azu kata pernah jumpa nurse tu sebelum ni masa kena admit dulu. Sembang jap bila nampak nurse tu sangat ramah. Katanya, ada seorang lagi kena admit pagi ni yang hamil baru 28 minggu sebab ada tompok coklat macam Azu tapi doktor telah sahkan urinya di bawah. Isk, ngeri pulak~

Oh, rupanya wanita hamil tu duduk di katil berhadapan Azu je. Tapi, bz nampaknya dengan handphone nye. So, Azu decide nak diam je. Tiba masa untuk breakfast, jerit nurse di situ. Kami pun bangun menuju ke kafe khas berhampiran dan duduk bersebelahan dengan wanita depan katil Azu tadi. Hah, rupanya memang friendly orangnya dan namanya Intan. A sampai Z dia cerita pada Azu yang dia memang dah confirm tompok coklat itu disebabkan urinya di bawah. Malam tadi sebelum tidur, doktor dah bagi 1st injection untuk matangkan paru-paru baby. Sakit katanya. 2nd injection akan diberi 12 tengahari ni. Azu dah risau semacam ni bila doktor belum diagnosis Azu lagi.

Selepas breakfast, kami diarahkan untuk baring semula dikatil kerana doktor-doktor bertugas akan datang melawat. Mula-mula datang doktor junior lelaki yang mesra dengan hai dan bertanyakan keadaan Azu. Katanya belum ada result, terus dipanggil Azu ke bilik scan. Bila ditunjukkan perut, dia sangat teruja pasal perut Azu sangat nipis dan kebetulan masa tu baby dalam perut Azu sedang bergerak dengan aktifnya. Perut tertonjol sini dan sana memang perkara biasa bagi Azu tapi tidak bagi dia. Isk, geram jugak dengan keterujaan dia tapi masih tak jumpa uri dalam perut Azu. Katanya, nanti doktor lain akan scan semula.

Datang doktor senior perempuan yang kedua. Nampak dari soalan dan respon dia, memang nampak orangnya agak berpengalaman. 1st scan memang tak nampak jugak dan katanya perlu scan dari bawah seakan-akan VE tapi ada alatan khas iaitu dipanggil  transvaginal sonography. macam tabung uji saiz kecil yang ada camera kecil di muncungnya dimasukkan dari bawah vagina untuk mengesan sebarang pendarahan pada pangkal rahim atau mengesan kedudukan uri. Taklah sakit sangat tapi sesak nafas juga lah. Adoii~

 -inilah rupanya transvaginal sonography-

Lega dan syukur alhamdulillah bila doktor mengesahkan uri Azu memang hampir di bawah dan dibelakang perut ~sebab tu lah tak nampak bila scan di perut tapi kedudukannya dalam 6cm dari serviks Azu. Doktor tu menjelaskan lagi kalau konfem uri di bawah, jaraknya dengan serviks mesti dibawah 2.5 cm. Lega tak terkata bila disahkan Azu tidak mengalami uri di bawah. Keluar je dari bilik scan Zalina dan Intan dah tak sabar menunggu result. Alhamdulillah, tu je yang mampu Azu lafazkan~

Oh, lupa pulak nak cerita pasal Zalina yang rasa perut mengeras tu lepas didignosis oleh doktor mendapati baby nya kecil sikit dari saiz umur kehamilannya dan terbukti bila Azu sembang dengan Zalina dia memang tak minum susu langsung. Tak boleh masuk katanya. Azu suggest makan pil kalsium yang 300g tu untuk ibu-ibu hamil yang susah nak minum susu. Kesian baby, kesian kita kurang kalsium kan~

Ha, Diagnosis doktor tentang tompok coklat yang Azu alami itu sebenarnya kemungkinan adalah baki darah haid yang terdapat di vagina atau pendarahan kecil di vagina Azu. Harap tak serius kan~Amin.

Terus call hubby datang amik sebelum solat Jumaat. Azu discharge dengan penuh rasa syukur kerana baby Azu sihat dan boleh discharge berbanding Intan yang terpaksa admit di hospital sehingga tiba masanya melahirkan bayi dengan kaedah caesar. Semoga Intan lebih tabah dan untuk mommy-mommy di luar sana sabar menghadapi pelbagai masalah ketika hamil. Dugaan besar pasti ganjarannya lebih besar kan~

Salam sayang dari BamBam2u untuk semua pembaca~

Sumber:
http://suite101.com/article/subchorionic-hemorrhage-a143383
Image: Google

Monday, June 18, 2012

Kedudukan Bayi Masih Songsang di Minggu ke 25?

Salam dan hai readers,


Berdebar-debar rasanya bila dimaklumkan doktor tentang kedudukan baby Azu yang masih songsang di minggu ke 24 dan minggu ke 25. Kata doktor  India tu lagi, kalau baby taknak pusing lagi..mesti kena caesar/bedah. Katanya lagi, banyak-banyak sembahyang ye. Adoii, boleh pitam ni~Kata orang, bila anak kedua ini, rahim kita lebih luas dan memudahkan baby kita lebih mudah untuk berpusing dan sukar kepala baby nak engage dalam ruang pelvis kita walaupun hampir mencapai tarikh akhir bersalin. Isk, takut~

Definisi Bayi Songsang?

‘Breech’ atau Bayi berada dalam keadaan kepala di atas dan kaki di bawah.  Kelahiran anak pertama selalunya melalui kelahiran normal kerana mengikut kajian hampir 96% baby akan berkedudukan kepala di bawah dan dalam pelvis sekitar bulan ke-lapan kehamilan. Hanya 3-4 % saja baby akan kekal berkedudukan songsang sehingga tibanya waktu bersalin. (Thomas dan Paranjothy 2001:20) 

Punca Bayi Songsang

Menurut pembacaan ringkas Azu, punca baby songsang ini adalah satu petanda bahawa baby yang bakal dilahirkan ini tidak cukup bulan atau pramatang. Maka, tarikh akhir putaran haid ibu perlu disemak semula. Bagi Azu pulak, sejak Azu merancang untuk hamil..Azu memang tak lupa untuk mencatatkan tarikh terakhir Azu period setiap bulan. Kehamilan pertama dulu, Aijaz lahir ikut due date Azu. Mungkin kebetulan kan~Harap kehamilan kedua ini dapat lahir ikut due date jugak. Insyaallah~

Songsang juga dikaitkan dengan faktor kandungan air dalam rahim berlebihan (polihidramnion) atau berkurangan (oligohidramnios).

Bentuk rahim yang ganjil seperti uterus bikornu atau uterus septate mempunyai bentuk rahim seperti bercabang atau mempunyai sekatan di tengah-tengah. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran di peringkat awal, kelahiran pramatang dan juga baby songsang. Rahim yang kendur akibat kerap beranak dan otot-otot perut yang kendur akibat kurang bersenam selepas bersalin juga menyumbang kepada masalah baby songsang.

Masalah uri ke bawah juga boleh menyebabkan bayi melintang. Ada juga wanita yang mempunyai rongga punggung yang sempit secara semulajadi dimana rongga punggung ini adalah laluan penting untuk kelahiran baby.

Rawatan untuk bayi songsang di akhir kehamilan

Menurut garis panduan dari Royal College di UK Obstetrician dan Gynaecologists (RCOG) (NCCWCH. 2008:280), dari 36 minggu doktor akan menawarkan peluang untuk baby anda berpusing secara manual ke kedudukan kepala di bawah dengan memberi tekanan kepada abdomen iaitu dipanggil ECV (External Cephalic Version). ECV lebih berkesan untuk anak kedua dan seterusnya berbanding anak pertama. Kadangkala, baby enggan berputar kembali ke kedudukan sepatutnya. Namun, semuanya bergantung kepada kepakaran dan pengalaman O&G dan rezeki masing-masing.


Sekarang kehamilan Azu sudah minggu ke 28, masa checkup baby bulan ke-7 minggu lepas, kepala baby Azu sudah berpusing di bawah. Alhamdulillah. Namun, kata doktor baby selalunya akan sentiasa berpusing sehingga baby dalam kandungan berusia 35-36 minggu. Nak main-main katanya, budak-budak kan~Azu berdoa dan berharap supaya baby Azu dapat tetap di posisi yang betul di usia itu. Insyaallah.

Harap kawan-kawan pembaca sudi mendoakan Azu supaya dapat melahirkan baby Azu dengan normal dan mudah bila tiba masanya nanti. Amin. Terima kasih kerana sudi singgah di BamBam2u. Salam sayang!~

Sumber:
www.mengandung.com
Babycentre

Wednesday, May 30, 2012

Inginkan Anak Lelaki atau Anak Perempuan?

Salam dan hai readers,

 
Kalau anda diberi pilihan ketika anda mengandung atau hamil, anda inginkan anak lelaki atau perempuan? Persoalan itu sering juga membelenggu fikiran Azu. Selalunya bagi orang lain, kalau sudah ada anak pertama itu anak lelaki, pasti selepas itu inginkan anak perempuan pulak. Begitu juga sebaliknya. Ohh, pening kan?

Apabila melihat Aijaz Nazeef, anak lelaki Azu bermain bola sepak dengan babahnya, main lari-lari sekeliling padang dan taman, menyepak bola seorang diri di rumah ketika babahnya kerja jauh, vroom-vroom kereta sportnya seorang diri…Azu terfikir alangkah seronoknya Aijaz kalau dapat adik lelaki. Adik lelaki sebagai teman belajar dan berkongsi cerita, geng bermain dan berkongsi minat kelelakian yang sama. Cewah..hehe~

Tapi, bila melihat Aijaz yang sangat aktif dan tak suka duduk diam, adoii penat pulak rasanya. Bukannya Azu tak suka cuma mungkin kemampuan Azu sekarang terutama bila mengandung ni adalah di luar kawalan Azu sendiri seperti cepat letih dan mengah terutama ketika melayan kerenah si hero ni. Lega rasanya bila babah Aijaz bersedia menghulurkan bantuannya dalam menjaga Aijaz yang semakin banyak kerenah. Tenkiu babah Aijaz! Kata mak Azu, budak nak dapat adik memang macam tu. Nampak macam susah sikit nak dengar cakap tapi Aijaz masih ingin peluk ummie macam dulu~sayang Aijaz!

Belum dengar pandangan babah Aijaz lagi. Dia lagi suka kalau anak yang bakal lahir nanti adalah anak lelaki sebab boleh temankan Aijaz bermain-main, tak boring, boleh bermain bersama-sama dan berkongsi permainan yang sama, punya minat yang sama, ha…baju Aijaz pun adik dia boleh pinjam-pinjam kan~penjimatan berkesan nampaknya. Ha, bukan itu saja..geng lelaki dalam rumah kami pun bertambah ramai dan kuat tapi ummie yang perempuan ini hanya seorang. Huhu~katanya lagi, kalau dapat anak perempuan pun tak kisah sebab boleh teman ummie memasak di dapur..senyum~

Latarbelakang keluarga babah Aijaz pun memang dipelopori 4 orang anak lelaki dan seorang saja anak perempuan manakala keluarga Azu terdiri dari 4 orang perempuan dan hanya 2 orang lelaki. Kata doktor, gen suami selalunya boleh mempengaruhi jantina seseorang anak, bukannya gen isterinya.Opps, harap pembacaan Azu itu betul. Tapi abang sulung kepada hasben Azu punya 3 orang anak perempuan dan hanya seorang anak lelaki. Emm, mungkin kajian itu perlu dikaji semula kan..

Tu baru cerita pasal anak lelaki, ada pengalaman kawan Azu yang punyai 2 orang anak perempuan. Jika ditanya, dia tidak menginginkan anak lelaki kerana kebimbangannya terhadap anak-anak buahnya yang kebanyakannya lelaki yang mempunyai perwatakan yang sangat memeningkan kepala ibubapanya. Serik agaknya melayan anak-anak buah lelaki yang degil, lasak dan meletihkan, dia sangat bersyukur dia dikurniakan anak-anak perempuan yang lemah lembut dan mendengar kata, kurang lasak dan pendiam. Emm, macam tu pulak kan~

Bukan itu saja, pengalaman adik pada kawan Azu yang sudah mempunyai 6 orang anak lelaki namun tetap berusaha untuk mendapatkan anak perempuan dalam keluarga. Namun, anak ke-7 masih anak lelaki. Tapi, kalau singgah di rumahnya pasti anda semua terkejut bila melihat keadaan rumahnya yang sangat kemas dan terjaga, bersih dan nak jumpa habuk di meja dan cermin pun susah. Hal ini kerana, ibubapanya telah melatih dan mendidik 6 orang anak-anak lelakinya sejak kecil supaya sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan rumah tak kira di rumah sendiri atau di rumah orang lain. Kalau pergi rumah orang lain, pasti duduk diam dan tak berani nak sentuh barang milik orang lain. Tengoklah, bagaimana Allah itu Maha Adil dan Penyayang dimana Dia sentiasa menyenangkan hati kita supaya lebih bersyukur. Syukur~

Bila tengok pengalaman orang lain, buat Azu rasa bersyukur kerana dikurniakan anak permata hati berbanding pasangan lain yang masih belum dikurniakan anak walau sudah bertahun-tahun mendirikan rumahtangga. Azu tumpang sedih dan sentiasa berdoa semoga dimurahkan rezeki kawan-kawan Azu yang masih belum menimang cahayamata. Amin~

Kadang-kadang pengalaman orang lain membuatkan kita sedar dan insaf terutamanya ketika sibuk memilih inginkan anak lelaki atau perempuan. Lupakan kisah Azu yang teringin memilih baju anak-anak perempuan yang serba-serbinya sangat kembang dan berwarna-warni, lupakan kisah Azu yang inginkan seorang teman atau anak untuk meneman Azu shopping baju dan handbag~en hasben Azu respon katanya ”Selama ni bukan dia dengan Aijaz ke yang selalu bawa ummie shopping?”. Emm, Azu angguk jela. So, senyum ja~

 ~sejuk hati ummie bila Aijaz rajin tolong menyapu sampah di rumah~

Sampai sini dululah luahan hati Azu dan serba sedikit pengalaman kawan-kawan Azu untuk tatapan semua pembaca BamBam2u yang dikasihi. Terima kasih kerana sudi singgah~

Friday, May 25, 2012

Pengalaman Sakit di Wad Bersalin Part 3

Salam dan hai readers,

~perut dah kempis bila baby dah keluar~

Kini bersambung semula Part 3 dan diharap ini part terakhir untuk sesi cerita dan pengalaman buat kali ini.

Selepas penjelasan mendalam dari dua orang doktor tu tentang sakit yang Azu alami, Azu menarik nafas lega. Sakit perut pun makin berkurang bila diberi parasetamol oleh nurse awal pagi tadi. Alhamdulillah. Lor, kalau sakit teruk camni boleh dilegakan dengan paracetamol, awal-awal lagi Azu pergi cari parasetamol di farmasi. Tak perlulah sampai kena 'admitted' di hospital, terpaksa MC 1 hari, mengadap doktor-doktor dan nurse yang ramah dan mesra~opps memang betul diorang sangat mesra, tak garang langsung dan sangat Azu senangi. 

Hospital kerajaan sekarang sudah mampu beri servis dan perkhidmatan terbaik selain peralatan perubatan mereka yang serba serbi lengkap walaupun selalunya bilik wad sentiasa dipenuhi dengan pesakit. Tak kisahla kalau terpaksa menunggu 24-36 jam, asalkan layanan di bilik kecemasan tidak menghampakan. 

Opss, panjang lebar pulak. Hampir pukul 11 pagi, kami dipanggil untuk makan tengahari. Ha, masa nilah Azu dapat sembang-sembang dengan semua para ibu hamil. Ada kes seorang ibu hamil yang sudah 40 minggu tapi masih belum rasa sakit, ada pendarahan sedikit tapi belum ada sebarang bukaan. Walaupun tubuhnya agak berisi namun bila nampak mukanya yang sentiasa girang dan berseri-seri, Azu rasa seronok bersembang kerana dia sangatlah ramah. Azu pulak yang segan~hee. Katanya, kalau esok atau lusa tiada sebarang respon dari baby dalam perut, mungkin kena induce dengan harapan baby tadi teruja untuk keluar kerana sudah tiba masanya.

Kes ke-2 pulak ada 2 ibu hamil telah disahkan doktor terdapat kencing manis dimana salah seorang dari mereka hanya menunggu hari untuk bersalin dan telah hampir 2 bulan menghidap penyakit ini semasa mengandung. Cucuk insulin sendiri itu sudah perkara biasa baginya. Isk kalau Azu dengar nurse ke doktor nak cucuk, azu dah rasa takut, inikan suruh cucuk sendiri. Kata kakak tu mula-mula dia takut jugak, tapi rupanya cucuk insulin tu tidak menyakitkan langsung..Opps tak sakit langsung?? Biar betul?? Adoii mintak dijauhkan~ Seorang lagi mungkin sebaya Azu agaknya. Dia pun menghidap penyakit yang sama iaitu kencing manis tetapi usia kandungan dia baru 6 bulan. Sama dengan usia baby Azu dalam kandungan. Tujuan mereka di kena 'admitted' kerana memudahkan doktor untuk memantau penyakit itu dari bertambah teruk. 

Kes ke-3 pun seorang ibu hamil ini nampak muda dari Azu, kandungan anak pertama berusia 7 bulan tapi sudah keluar air ketuban tapi tak banyak dimana bukaannya masih 3cm. Orangnya kecil, perut pun kecil. Macam tak nampak mengandung pun. Pandangan kasar Azu lah tu..hehe

Kes ke-4 ni paling ramai lah. Kebanyakan dari mereka mengandung anak ke-2, sudah keluar darah atau air ketuban, tapi bukaan cm terlalu lambat. Ada1, 2 dan 3cm. Biasanya Azu dulu bila sudah mencapai bukaan 4 cm dan belum pecah air ketuban tapi sudah keluar darah, doktor akan pecahkan air ketuban. Selepas itu mulalah terasa kontraksi yang sangat kuat menandakan bayi dalam proses ingin keluar dari tempat sempit iaitu perut Azu sendiri. Masa itu memang dah standby dalam labor room yang penuh dengan peralatan bersalin. Mesin denyutan jantung bayi, mesin telegraf~erkk bukan telegraf surat tau. Mesin itu menunjukkan tanda aras kontraksi bayi dalam kandungan. Sekiranya tahap kontraksi makin kuat dan mencapai tahap maksima, proses bersalin atau proses push-out baby akan bermula.

Ha, masa itulah semua latihan pra-natal Azu pergi dahulu akan dipraktikkan dalam labor room. Teknik pernafasan pendek, tidak terlalu dalam, menyedut ubat penenang kesakitan di sepanjang proses kelahiran memang cukup mendebarkan. Sakit usah kata lah..Allah saja yang tahu kesakitan itu. Bila terbayang kesakitan itu bisa meruntun perasaan Azu. Alhamdulillah proses kesakitan itu dari pukul 10 malam sampaila 5 pagi. Tepat jam 5.15 pagi, seorang bayi lelaki dengan berat 3.44 kg toiiing melantun keluar dalam pegangan doktor perempuan cina yang diiringin dengan sokongan padu dari nurse-nurse yang memenuhi ruang labor room dan tak lupa en hasben yang kini seorang bapa kepada bayi lelaki itu. Bayangkan, kesakitan itu hampir buat Azu menangis tapi dengan adanya en hasben di sebelah, Azu tak mampu menangis. Rasa kuat demi suami dan anak yagn bakal lahir. 

Opps, bukan itu saja, episotomi perlu dijalankan semasa kepala bayi Azu keluar. Pastinya lepas tu potongan kecil itu perlu dijahit semula. Emm, tak rasa sakit dah walau dijahit. Agaknya sudah dicucuk supaya tidak berasa sakit. Sempat lagi tanya doktor berapa cm kena jahit? hehe. Tak sangka lah~Sakit kontraksi sudah hilang serta merta. Doktor sempat menunjukkan bayi tersebut di depan mata Azu sebelum dibawa masuk ke bilik lain untuk dimandikan dan 'di menangiskan'. Tanya doktor tu, bayi boy ke girl ni? Azu jawab bayi boy..alhamdulillah. Azu tertidur dalam labor room sehingga 10 pagi dan tiba masanya untuk Azu menyusukan bayi buat kali pertama. Syukur Alhamdulillah.

Sekian dulu, pengalaman sedikit dari Azu. Azu percaya ibu-ibu lain ada cerita tersendiri yang lebih menarik dari Azu. Semoga kesakitan itu semuanya menjadi kenangan indah kita. Senyum dari BamBam2u.


Salam sayang untuk semua. Terima kasih sudi singgah~

Pengalaman Sakit di Wad Bersalin Part 2

Salam dan hai readers,


Bersambung kita di Part ke-2..Bila dah panjang sangat cerita rasa kena buat part-part jugak. So, pembaca semua tak letih sangat membaca cerita berderet-deret dari Azu. Hehe~

Sejam menunggu, nama Azu dipanggil. Doktor muda perempuan bangsa India yang nampak mesra menyoal tentang sakit yang Azu alami. Tak nak diapa-apakan oleh doktor tu~nerbes punya pasal plus fikir negatif je kat doktor tu apelah dia nak buat kat aku nih, Azu ape lagi.. cakap siap-siap kat doktor tu Azu tak ada sebarang pendarahan, air ketuban pun belum bocor, baby dalam perut baru 6 bulan tapi cuma sakit sangat di bahagian bawah perut je. ~Mesti ada aje tu.huh. Azu suspect kencing kotor, tapi rasanya Azu kencing tak pulak rasa sakit dan alirannya lancar macam biasa. Mungkin bukan sebab itu dan bila keputusan keluar didapati air kencing Azu bebas dari penyakit kencing tak lawas atau kencing kotor. Isy, mulut ni tak henti-henti berdoa selamatkanlah bayi dalam kandungan ini. Azu sayang sangat padanya walau belum bertemu muka..sembang dari perut ke mulut Azu je.isk isk sebak dah hati si ibu ni.

Doktor perempuan tu minta Azu baring di katil dimana tekanan darah Azu diperiksa dan pastinya normal dan Vaginal Examination (VE) dibuat dan didapati tiada bukaan cm langsung. Azu paling tak suka bab ni bila teringat nak deliver si Aijaz dulu entah berapa kali doktor cek VE kat Azu, tension jugak asyik-asyik 2cm dari pukul 1 pagi sampailah 9 malam. Kalau doktor pompuan yang periksa bukaan, Azu rela lagi lah, tapi bila doktor lelaki yang periksa bukaan Azu, aduhh Azu di 'PAKSA RELA' la nampaknya. Malu lah korang tapi nak buat macamana kan. Saat-saat emergency kan..harap tak jumpa dah doktor-doktor lelaki tu. Isk malu~Kot-kot tak kenal dah kan..;( 

Degupan jantung bayi turut diperiksa dengan mesin khas~Keputusannya, degupan jantung bayi masih normal dan belum tiba masanya untuk bayi dilahirkan. Lega teramat bila doktor sahkan bayi Azu sihat tanpa sebarang masalah tapi Azu dimaklumkan ada seorang lagi doktor pakar puan yang akan memeriksa apakah punca sakit perut yang Azu alami sejak 4 hari yang lepas.

Agak penat jugak berjalan disepanjang wad bersalin tu, bila sakit berhenti jalan kejap. Habis artikel, poster, brosur yang ada di papan tanda dan rak yang ada Azu habis baca dan study terutamanya Penyusuan Susu Bayi. Masa itu, semangat dan tekad ingin menyusukan bayi pertama Azu secara ekslusif memang membara. tapi sayang, ilmu tak cukup seperti di entry yang lepas MEMILIH INGIN MENYUSUKAN ATAU TIDAK?. Umur Aijaz 6 bulan Azu terpaksa beri susu formula pada Aijaz. Sayangkan~ Azu ni duduk lama tak boleh, berdiri lama-lama pun sakit. Bila nak buang air kecil dah rasa takut, siap jeling kat touch button merah dalam toilet tu. Takut la Azu jatuh lantai licin ke terberanak dalam toilet sorang-sorang dengan pintu berkunci..Oh seram bagai!!Mintak dijauhkan~

Terpandang ibu hamil di sebelah katil Azu selepas doktor buat VE kat Azu, muka dia nampak takut dan berkerut menahan sakit agaknya. Dalam hati Azu rasa berdebar-debar kerana 3 bulan lagi pasti Azu akan mengalami saat-saat cemas bakal melahirkan permata hati. Perut mereka sangat besar bila dibandingkan dengan perut Azu. ~Eh sempat jeling lagi rupanya! Opps..Mana tidaknya, hampir semua ibu-ibu hamil tu tunggu masa dan hari je nak bersalin, Azu pulak tunggu bulan..Kan banyak bezanya tu...ayat-ayat itu saja boleh menyedapkan hati Azu~

Pagi esoknya, Azu hanya mampu solat subuh di katil. Nasiblah bilik air dekat dan berada dalam bilik tu jugak. Azu berkongsi bilik dengan 2 ibu hamil yang lain.Tapi tak sempat sembang apa-apa. Semuanya nampak keletihan menunggu saat-saat kesakitan kontraksi sebenar. Rutin nurse-nurse disitu macam biasa ambil tekanan darah dan memeriksa degupan jantung bayi untuk kenalpasti sebarang masalah. Pukul 9 pagi, sekumpulan doktor dalam 2 orang datang memeriksa keadaan Azu. Kesakitan yang Azu alami seperti di entry yang lepas PARAUMBILICAL HERNIA Permasalahan yang Azu hadapi dimaklumkan sedalam-dalamnya oleh doktor perempuan melayu dan diiringi doktor lelaki Melayu sehingga Azu faham. Lega rasanya bila doktor kata tiada sebarang pembedahan akan dilakukan sehingga bayi selamat dilahirkan. Alhamdulillah~

Bersambung lagi kita ke Part ke-3. Diharap pembaca BamBam2u sudi singgah lagi untuk perkembangan lanjut ibu-ibu hamil yang Azu jumpa sepanjang Azu kena 'admitted' di hospital ni. Terima kasih.

Pengalaman Sakit di Wad Bersalin PART 1

Salam dan hai readers,

 ~Pengalaman dan gambar kenangan sebelum deliver anak pertama. Rasa kuat bila suami di sisi~

Pengalaman deliver anak pertama di hospital selalunya mendebarkan jiwa, maklumlah pertama kali kan. Tapi pengalaman terpaksa 'admitted' di hospital sebelum tiba masanya untuk deliver anak kedua di wad bersalin memang masih menggetarkan hati ini. Entry sebelum ni kan Azu pernah cerita pasal kesakitan yang Azu alami di SAKIT ADMITTED.

Walaupun terpaksa admitted satu hari tetapi Azu rasakan macam 3-4 hari!! Azu ni bukan jenis orang yang jenis sukakan ubat, doktor dan hospital. Datang pun sebab terpaksa je. Demi kesihatan diri sendiri, anak dalam kandungan dan pastinya bila melawat orang sakit. Hehe, lega jugak bila en husben bukannya doktor tapi teringin nak anak pulak jadi doktor. Eh eh boleh ke macam gitu pulak?? ~Senyum sampai telinga ye.

Bila jalan rasa sakit, batuk rasa sakit, baby gerak dalam perut pun rasa sakit. Belum bersin lagi, A aa aaaa tapi chooom yang tak jadi bila terkenang sakit perut ni. Masih ingin bertahan tapi nak buat macamana bila air mata bergenang terpaksa mengalir jugak kerana tak tahan sakit perut ni. Hospital jugaklah jawabnya. Azu memang plan nak bersalin di hospital ni, jadi biar semua rekod sakit pening Azu sepanjang hamil ada di hospital ini.

Bila pendaftaran selesai, Azu diminta duduk bersama dengan bakal-bakal ibu baru dan ibu hamil yang lain. Macam-macam reaksi muka diorang. Azu teringat itulah reaksi muka Azu menahan sakit nak bersalin terutamanya bila menunggu bukaan vagina masa 1st time deliver baby 2 tahun lepas. Bila terpandang muka dia dan muka Azu yang sedang menahan sakit perut, kami tersengih seketika. Si ibu hamil tadi terus bertanya pada Azu, 'Dah nak bersalin ke?'. Azu tersenyum nak jawab ke tidak ni. Bayi dalam kandungan baru 6 bulan. Belum masanya nak bersalin lagi..~Takutt ni!! emm Azu jawab jugak demi komunikasi berkesan. hehe. Belum rasa nak bersalin tapi sakit perut, tunggu doktor buat pemeriksaan dulu. Ibu hamil tadi tersenyum buat hati Azu tenang seketika dan tak lama lepas tu mulut Azu ringan je bertanya ni anak ke berapa? Jawabnya anak ke-2. Rata-rata ibu hamil yang menunggu masa untuk masuk ke labor room hampir semuanya bakal melahirkan anak ke-2. Tapi Azu lambat lagi lah, 3 bulan lagi baru nak masuk labor room. Emm itulah ayat-ayat yang selalu berlegar dalam kepala Azu.

Baru selesai part pertama..tunggu part ke-2 ye..macam-macam kisah ibu hamil ni untuk dikongsi bersama pembaca BamBam2u. Terima kasih sudi singgah~

Wednesday, May 23, 2012

Sakitnya Paraumbilical Hernia Ketika Hamil!

Salam dan hai readers,

Hampir 2 minggu Azu tidak menjengah blog kesayangan ni dan 2 minggu jugak Azu tak dapat berkongsi sebarang info dengan pembaca BamBam2u. Maaf ye kawan-kawan pembaca. 2 minggu yang lepas merupakan minggu paling sibuk untuk Azu sebab kesakitan kecil yang Azu alami di perut. Walaupun kecil, tapi nak menahan sakitnya tu, mengalir jugak air mata ni. Adoii~

4 hari sebelum Azu admitted di hospital, Azu rasa sakit yang ketara di bawah perut. Sakitnya amat dirasai terutamanya ketika membuang air besar, maklumla ibu hamil dan sembelit kan tak dapat dipisahkan, begitu jugak Azu~hehe. Bila En hasben kerja jauh, balik rumah 2 kali seminggu pun buat Azu terasa lelah dan mengah melayan kerenah Aijaz.

Simptom-simptom Paraumbilical Hernia

Azu bukannya apa, bila usia bayi dalam kandungan sudah mencecah 6 bulan, cepat pulak rasa penat dan lelahnya terutama bila balik dari kerja dan perlu ambil Aijaz dari babysitter di flet tingkat 5 dan turun semula (emm, takde lift tau). Bukannya Aijaz tak boleh turun tangga sendiri, tapi mesti dengan pengawasan dari belakang dan kalau ikut moodnya yang kurang baik~hampir setiap hari jugaklah, Aijaz pun satu, tetiba je berhenti di pertengahan jalan di tangga dan tak mau terus berjalan. Azu apa lagi, nak tak nak, sakit tak sakit perut ni terpaksa la mengangkat budak 10 kilo tu di pangkuan Azu sampailah ke bawah. Ibu yang tetap menggagahkan diri~konon kuat sangat;(

Tekanan sakit sedikit demi sedikit di perut memang cukup merisaukan tapi masih boleh bertahan. Esok petang bila balik dari kerja, Azu singgah pasaraya beli barang-barang basah untuk masak di hari minggu. Biasanya pergi dengan En hubby, tapi keinginan yang melonjak dan kedegilan melampau, Azu pergi jugak walaupun hubby dah pujuk nak pergi esok petang~semenjak berbadan dua kali ke-2 ni memang degil tu sering menguasai diri, entah kenapa??

Ha, balik shopping tu memang penuh kedua-dua belah tangan dengan ikan, buah, sayur untuk memenuhkan peti ais yang ada. Bila diangkat bebanan tu, rasa sakit di perut makin ketara. Muka Azu ni pun dah tak boleh sembunyi kesakitan itu~sampai nak nangis dah. Bila masuk kereta je, apa lagi menangis tak hengat menahan sakit perut sampaikan bila kereta langgar bumper jalan pon Azu rasa sakit sangat. Terus call babysitter Aijaz~dengan nada tangis yang tak tertahan, nasib babysitter memahami dan sanggup jaga Aijaz malam ni. Lega jugak rasanya dan en hubby pun Azu suruh balik hari ni jugak. Air mata usah katalah. Risau, bimbang sakit di bahagian perut memang buat Azu amat takut terutamanya kalau melibatkan si kecil dalam kandungan Azu. Harap tak ada apa-apa  yang membahayakan dia~kesian kan!

Pergerakan bayi yang terlalu aktif juga memberi tekanan kepada kesakitan perut yang Azu alami. Belum lagi batuk atau bersin. Terlalu sakit dan sangat pedih terutamanya di bawah perut~Teruk sangat ke?

Apakah Paraumbilical Hernia?

Bila dimasukkan ke wad kecemasan, Azu disahkan mengalami Paraumbilical Hernia atau Umbilical Hernia. Ia merupakan satu unjuran usus ke dalam abdomen yang melalui satu titik lemah otot atau ligamen berhampiran pusat. Kesannya akan menyebabkan ketidakselesaan apabila tisu lemah terperangkapdan sekaligus dapat dirasai atau dilihat terutamanya ketika Azu berbaring dan terlihat seakan bonjol lemak naik di kawasan pusat Azu. Takut gak tengok perut Azu masa tu, tapi tak boleh buat-buat tak nampak kan, kene tengok jugak.huhu.

 ~sementara tunggu doktor, sempat makan nugget milo, husben beli kt vendor machine, sedap tau~

Rawatan Paraumbilical Hernia

Walaupun ia tidak mengancam nyawa, rawatan pembedahan rutin diperlukan untuk mencegah pembesaran unjuran itu dan usus tersekat sehingga boleh mengakibatkan pendarahan yang boleh mengancam bayi dalam kandungan. Doktor tidak dapat berbuat apa-apa pada Azu ketika ini kerana terdapat kandungan yang sedang membesar di dalamnya namun perhatian rapi atau pembedahan kecil akan dijalankan selepas Azu melahirkan si kecil nanti. Lega rasanya, Azu takut sangat kalau dengar bab-bab bedah ni. 

Sekian dulu sedikit pengalaman dari BamBam2u untuk semua. Harapan Azu cepat sembuh dari simptom kesakitan itu dan kalau tak serius dan perut tak sakit lagi, Azu tak perlu lah dibedah. Insyaallah. Doakan ye kawan-kawan pembaca. Terima kasih kerana sudi singgah.
Salam Sayang dari BamBam2u~

Sumber:
Website: ruh.nhs.uk/patient, Wikipedia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...