Friday, October 21, 2011

Bapa Lanjut Usia, Anak-anak Kurang Bijak?


Salam dan hai readers,


Terdapat kajian yang menunjukkan adakah bapa yang berumur atau lebih berusia akan lebih cenderung mempunyai anak-anak yang kurang bijak? Jom kita baca selanjutnya.

Penyelidikan terbaru menunjukkan usia bapa yang lebih tua lebih cenderung untuk menghasilkan mutasi genetik yang akan merendahkan kecerdasan anak-anak mereka.

Bagi kajian yang disiarkan dalam isu 3 Oktober, Journal of  Medical Genetics  Ahli-ahli Sains Belanda mengkaji apa yang dipanggil " copy number variation " mutasi DNA dalam tempoh hampir 3500 orang-orang yang " intellectual disabilities atau Kurang Keupayaan Intelek," adalah istilah baru. Mereka mendapati gen mutan dalam 227 orang dan analisis selanjutnya iaitu 118 daripada mereka (kanak-kanak dengan data yang ada pada ibu bapa) menunjukkan 90 orang mendapat gen yang bermutasi daripada bapa.

Asasnya, Orang-orang yang kurang upaya dari segi intelek adalah lebih berkemungkinan untuk mempunyai bapa yang lebih tua.

"Data kami menyediakan keterangan kali pertama yang meyakinkan bahawa [variasi] dalam ketidakupayaan intelektual sebahagian besarnya bermula dari bapa," kata penulis dalam kajian bertulis.

Penulis mengatakan kajian ini adalah titik permulaan yang baik untuk penyelidikan pada masa akan datang kerana ia memberi gambaran tentang bagaimana mutasi ini terbentuk, dan akhirnya diangkut melalui sperma bapa. Tetapi itu tidak bermakna doktor mempunyai pelan rawatan di sekiranya bapa terbabit ingin mempunyai anak-anak.

Dr Stephanie Sacharow, Penolong Profesor Genetik di Universiti Miami yang tidak terlibat dengan kajian ini, memandang ringan penemuan tersebut, memberitahu ‘HealthDay’ bahawa variasi ini akan menjadi mustahil untuk mengujinya kerana sperma seseorang lelaki sentiasa berubah.

"Ini bukan sesuatu yang boleh diramalkan berdasarkan usia seorang lelaki," kata Dr S. Sacharow. "Tetapi risiko kepada seorang lelaki yang lebih tua mempunyai isu genetik yang boleh membawa kepada kecacatan intelektual akan menjadi lebih tinggi sebagaimana bertambah umurnya."

Ini mungkin sebahagian dari kajian, tapi tak salah sekiranya kita merenung sejenak dan mengkajinya dengan lebih mendalam.

Share n Luv from BamBam2u!

Sumber: CBS News

5 comments:

QueeN TerataI said...

huhuhu.. masih muda lg...

azu said...

kawinlah muda..anak nnti nmpk seusia kita kan..:)

Anonymous said...

tak tau nak kata apa coz aku kawin gan duda umur suami aku ms dpt anak pertama gan aku 46 skrg anak aku dah umur 3 tahun dah pandai membaca... berdasarkan pengalaman anak2 suami aku dgn x wife dia anak2 dia umur 3 thn tak kenal huruf lg...lgpun skrg semua anak2 dia dgn x wife tak menjadi spm dpt result gempak coz pg tuesyen tp bl msk u ambik sijil semua gagal...dr anak no 1 hingga anak no 5 jd tak tentu muda ke tua semua kene usaha ibu bapa memastikan anak2 berjaya

azu said...

Salam. Terima kasih ats pandangan dr puan. Entri 'Bapa Lanjut Usia, Anak-anak Kurang Bijak?' ini adalah hasil kajian sebilangan kecil ahli2 sains belanda yg menguji sebilangan kecil pasangan yg sudah berkahwin dan mpunyai anak. Jadi ini bukan fakta yg tlh digazetkan dlm perubatan. Kajian Ilmu sains dan perubatan dr ahli sains terlalu luas untuk dimaklumkan kpd semua. Maka, BamBam2u dgn entri ini hnya secebis kisah dr kajian mereka. diharap menjadi panduan dan rujukan semua.BamBam2u sokong puan kerana usaha adalah penentu kejayaan anak2 kita. Stp pkembangan dan kejayaan anak2 adlh bbeza dan umur ibu bapa bukan penentu intelek anak2. Cerita puan harap jadi panduan utk diri sendiri. Terima kasih kerana sudi berkongsi;)

Anonymous said...

bape seorng melayan, x semesti nya ank pon sorng nelayan..anl dilahirkan spt kain putih...terpulang bagaimana ibubapa mencorakkannya...kalu hitam, hitam le jadi nye..kalu putih, putih le jadi nye...sumber dari al quran...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...