Monday, October 17, 2011

Tips Perjalanan Membawa Kanak-Kanak bawah 2 Tahun dalam Kapal TerbangSalam dan hai readers,


Seringkali kita sebagai ibu bapa tertanya-tanya selamatkah anak-anak kita samada bayi atau kanak-kanak untuk menaiki kapal terbang terutamanya untuk perjalanan yang jauh. Harap disini dapat memberi tips ringkas buat pembaca sekalian.

Seperti yang sedia maklum perjalanan dengan kapal terbang adalah cara yang paling cepat dan paling mudah bagi kebanyakan orang untuk perjalanan yang jauhWalau bagaimanapun, melancong dengan kapal terbang dengan bayi dan kanak-kanak dibawah usia 2 tahun memerlukan penyediaan khas dan kesabaran. Di antara tips-tips yang boleh dikongsi bersama:

1. Bawa botol. Pastikan membawa susu formula yang mencukupidengan pek susu tambahan sekiranya terdapat kes kelewatan atau pembatalan.

2. Apabila ketinggian perubahan tekanan di dalam kabin kapal terbang, anak-anak tidak tahu bagaimana untuk membuat telinga mereka pop. Sama ada menghisap puting atau botol susu boleh melegakan tekanan di telinga mereka.

3. Membawa bersama mainan kegemaran dimana dia boleh bermain dengan keadaan yang senyap.

4. Pastikan kanak-kanak berada dalam keadaan yang tenang.

5. Pastikan dia selesa dalam pakaian tebal di dalam pesawat yang seringkali sejuk.

6. Pastikan anak-anak diberi makan lebih awal dari jadual penerbangan seperti makanan ringan yang berkhasiat untuk mengelakkan mereka kelaparan seterusnya menyebabkan kanak-kanak tersebut cepat marah dan meragam dalam pesawat.

Diharap dengan tips ringkas ini dapat membantu ibu bapa di luar sana memastikan perjalanan yang jauh dan paling selamat untuk anak-anak kecil anda. Selamat jalan dan bergembira!!

~tingat 1st time BamBam2U bawak baby Aijaz (9bulan) naik plane pergi Langkawi, siap masuk seat belt merah tu;)~

Share n luv from BamBam2u!

Sumber: The Star

4 comments:

fiQ'Ra said...

tips yg brguna tu :)

comel nyaaaa baby aijaz !!

azu said...

fiqra: thanks gak fiqra..aijaz xbaby dh..now toddler..hehe

ummiP3 said...

berguna untuk perjalanan yg agak jauh..ummie slalu naik flight pun 45 minit jer balik medan ngan ganu...

ummi_norseha said...

info yg trbaek.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...